Is het overlijden van een zakenpartner direct het einde van een VOF?
Is het overlijden van een zakenpartner direct het einde van een VOF?
Een VOF is een samenwerkingsvorm waarbij meerdere zakenpartners samen een bedrijf beginnen onder een gemeenschappelijke bedrijfsnaam. Één van de grote voordelen van een VOF is dat deze eenvoudig op te richten is.
Voor de oprichting van de VOF heb je geen advocaat of notaris nodig. Een belangrijke factor is dat de VOF aangemeld staat bij het handelsregister en dat de zogeheten UBO’S en de belanghebbenden in de VOF in het UBO register en bij de KvK worden ingeschreven. Daarnaast is het belangrijk om na te denken over de continuïteit van een VOF.
Een VOF is in theorie laagdrempelig op te richten. Maar let bij de oprichting wel op de aansprakelijkheid. Alle vennoten zijn aansprakelijk voor schulden en verplichtingen van een VOF. Mogelijke toekomstige schuldeisers zullen altijd als eerste het vermogen van de VOF aanspreken, maar mocht deze niet volstaan zullen zij zich keren tot de vennoten. Daarom is het van groot belangrijk dat hier goede afspraken over worden gemaakt.
Let op, mocht er in de toekomst een nieuwe vennoot instappen dan is deze ook aansprakelijk voor de schulden uit het verleden. Het is dan ook van groot belangrijk dat er afspraken gemaakt worden over gemaakte en bestaande schulden.
Daarnaast is overlijden een belangrijk punt van aandacht en de gevolgen wat dit met zich meebrengt. Bij een VOF of maatschap loop je het risico dat bij een overlijden alles uiteenvalt. Bij het uiteenvallen van de VOF zou je in theorie met andere vennoten een nieuwe VOF kunnen starten. Echter is deze contractie niet aan te raden.
Wij adviseren altijd om een VOF contract op te stellen. In dit contract maak je afspraken over wat vennoten mogen ondertekenen, de winstverdeling en de continuïteit van de VOF. Wij raden aan om dit contract door een advocaat op te laten stellen.