
Man kan hertaxatie bij uitkoop woning niet afdwingen
Een stel gaat uit elkaar. Er wordt afgesproken dat de vrouw haar ex-man uit de gemeenschappelijke woning koopt. De taxatie daarvan wordt gedaan door een gezamenlijk gekozen makelaar. Als het taxatiebedrag naar de mening van de ex-man te laag is, eist hij bij de voorzieningenrechter een hertaxatie. Hij vangt bot.
De man en de vrouw hebben samen een makelaar aangewezen die de taxatie moet uitvoeren. De taxatie door deze makelaar zal gelden als een bindend advies, dat komt het stel ook overeen. Deze makelaar kan de taxatie uiteindelijk niet uitvoeren en dus kiezen de man en de vrouw samen een andere makelaar. Deze taxeert de woning op een bedrag van € 435.000. Dit is veel te laag volgens de man. Hij wil daarom een hertaxatie. In deze procedure voor de voorzieningenrechter van de rechtbank Rotterdam eist hij dat de vrouw verplicht wordt daaraan mee te werken.
Vaststellingsovereenkomst
De voorzieningenrechter stelt voorop dat de afspraken tussen de man en de vrouw de status hebben van een vaststellingsovereenkomst. Het stel is dus gebonden aan deze afspraken. De afspraak is later aangepast in die zin dat de man en de vrouw een andere makelaar hebben gekozen om de woning te taxeren. Voor het overige is de afspraak hetzelfde gebleven. De man en de vrouw zijn daarom volgens de rechter gebonden aan de getaxeerde waarde. Dit kan alleen anders zijn als dat naar redelijkheid en billijkheid onaanvaardbaar is.
Onaanvaardbaar
Volgens de man is de taxatie onaanvaardbaar omdat de makelaar niet heeft getaxeerd tegen de reële marktwaarde. Hij meent dat de woning meer dan € 500.000 waard is. Een vergelijkbare woning in dezelfde straat is recent voor ongeveer dat bedrag verkocht, zo zegt hij. Daarnaast heeft de vrouw er volgens de man met opzet een rommeltje van gemaakt in de woning, om de prijs te drukken.
Referentiewoningen
De voorzieningenrechter is het niet eens met de man. De taxateur kon naar het oordeel van de rechter in redelijkheid tot de gegeven taxatiewaarde komen. Zo heeft de taxateur de woning van het stel vergeleken met drie referentiewoningen en daarbij uitleg gegeven. De woning die de man ter vergelijking aandraagt is volgens het taxatierapport bijvoorbeeld beter onderhouden en luxer dan de woning van het stel, en daardoor dus meer waard.
Rommeltje
Dat de vrouw een rommeltje zou hebben gemaakt van de woning om de prijs te drukken, kan de voorzieningenrechter ook niet volgen. De man en de vrouw spraken af dat de woning netjes zou zijn. Dat dit ook zo was tijdens de taxatie blijkt volgens de voorzieningenrechter uit de foto’s van de woning in het taxatierapport. Daarnaast had een bij de taxatie aanwezige vertegenwoordiger van de man, als het een rommeltje was geweest, hierover iets kunnen zeggen. Dat is niet gebeurd.
Geen hertaxatie
Omdat de taxatie redelijk is, kan de man dus volgens de voorzieningenrechter geen hertaxatie afdwingen. De voorzieningenrechter wijst de eis van de man dan ook af. De tegeneis van de vrouw wordt overigens wel toegewezen: op haar verzoek moet de man zijn persoonlijke spullen binnen drie weken komen ophalen in de woning.